Mat, dryck och annat

Handla mat

En Lidl och en välsorterad AB-butik finns några hundra meter från flygplatsen på vägen mot Koroni. Stanna till där om ni landar sent för det kan vara svårt att hinna handla mat inne i Koroni och under lågsäsong är butikerna i byn stängda på söndagar.

Frukt och grönsaker, vin mm kan ni köpa i stånd efter vägen mot Koroni. Håll utkik efter apelsinpåsar. (Citruspress finns i lägenheten). Utbudet kan variera beroende på säsong och vad som odlas på just den platsen. Stånden finns bara längs de första sju kilometrarna från flygplatsen så vänta inte för länge.

Bästa matutbudet i Koroni finns i Mourgi (ΜΟΥΡΓΗ) strax efter refugen som omnämns i färdbeskrivningen. Den ligger alltså några hundra meter innan själva byn. Inne i byn finns tre mindre supermarkets och ett par kiosker. Den närmaste av dessa supermarkets är Sipsas som finns på huvudgatan. Det gamla bageriet ligger i gränden alldeles intill Arete Villa och där finns också vinbutiken Yiamas.

Söndag förmiddag kommer bönderna till Koroni och håller marknad i bortre delen av hamnpromenaden. Utbudet varierar efter säsong men en helt fantastisk kastanjehonung och lika delikat kapris inlagd i olivolja brukar man kunna köpa året om.

Färsk fisk kan man köpa på morgnarna direkt av fiskarna. De lägger till med sina båtar i hamnen nära oss. Det finns också  fiskaffär,  köttaffär, och en delikatessbutik på huvudgatan nära oss.

Restauranger

Under högsäsong finns det ett 15-tal restauranger i Koroni och de flesta håller öppet även under den svalare årstiden. Det finns också flera kafeer i byn.

I och med att de stora turistströmmarna inte hittat hit är priserna ännu låga. Krögaren brukar bjuda på en enkel efterrätt som kan vara säsongens frukt som äts av hela middagssällskapet från samma fat. Fisk och skaldjur är ofta dyrare än kötträtter och vegetariskt.

En lokal specialitet är Saganaki som är stekt ost. Bönor med spenat, zuccinibollar och horta är exempel på vegetariska specialiteter. Horta är en maskrosliknande växt som både plockas vild och odlas. Den kokas och äts med massor av citron. Något besk men populär hos grekerna. Koroni är en fiskeby så fisk i olika former serveras överallt. Koroni är en av sju orter i UNESCO:s världsarv för medelhavsdiet. Det är en hedrande utnämning men märkligt nog nyttjar varken restauranger eller matproducenter det i sin marknadsföring. Vår erfarenhet är att människorna här håller en ödmjuk ton i sitt umgänge med andra så kanske det är så enkelt att sydgreker anser det vara fult att skryta?

Går ni ut ur gränden vid Yiamas vinbutik och tar vänster så kommer ni efter ca 50 meter till Palios Kaggelarios, som är en av våra favoriter. Mitt emot Palios Kaggelarios finns den genuina och pyttelilla girosrestaurangen som vi inte vet namnet på. Giros är den grekiska varianten av kebab där läckerheterna lindas in i ett slags tunnbröd. Här finns även grillspett.  Längst bort på kajen, granne med polisstationen, finns Takis ställe som är ett kafenio, traditionellt grekiskt kafé. Takis har några få men prisvärda rätter, bland annat ett fat med korv, helgrillad gris, stekt ost, råstekt potatis, korv mm. Be att få en mixed plate eller "pikilia" som grekerna själva kallar denna typ av rätt. Ytterligare en favorit är Barbarossa. Testa gärna deras fish pikilia som är en fisk- och skaldjursmix. 

I grannbyn Vasilitsi finns Nikos taverna som egentligen är två restauranger. De ligger på var sida om en gata och har gemensamt kök. Specialiteten är långkokt get i citronsås men även deras andra rätter är goda och prisvärda. (Det finns också en restaurang intill kyrkan i Vasilitsi men det är inte Nikos taverna).

Position för Nikos taverna

Kör ni förbi Agia Plagia Giorgos och tar höger i nästa vägskäl så kommer ni till den lilla byn Chomatero. Där hittar ni restaurangen To Steki Tis Elenis som serverar några få goda rätter till lågt pris. Ägaren/kocken/servitören Dimitri talar engelska och franska. 

Position för To Steki Tis Elenis

Shopping

Det mest typiska för den här delen av Grekland är kalamataoliver och olivolja. Klimatet och jordmånen ger de bästa oliverna som finns att få så det är inte så konstigt att vi har närmare 90 miljoner olivträd på Peloponnesos. Bland odlarna finns våra vänner Nils-Erik och Eva Sollevi som säljer sin olja i Sverige. Skicka meddelande via Facebooksidan Sollevis Olivlund så kontaktar de er. De finns också på Instagram.

Honungen här håller mycket hög kvalitet. En av våra favoriter är den nästan svarta kastanjehonungen som får smak och färg av att bina samlar sin nektar från kastanjedrädet. Timjanhonung och apelsinhonung är andra smakliga sorter.

Vi köper oftast presenter i klostret inne i borgen. Nunnorna gör egen likör och marmelad på blåbär, mandariner och bergamott som de odlar själva. Där kan du även köpa handbroderade dukar, salladsbestick i olivträ med mera. En praktisk grej som vi aldrig sett någon annanstans är en citronpress i olivträ.

Du kan designa dina egna skor hos byns skomakare. Skomakeriet finns i bortre änden av affärsgatan. Intill skomakeriet finns en butik för organiskt odlade örter med mera.

Hos våra grannar i Vinbutiken Yiamas kan du provsmaka innan du köper och där hittar du både lokala viner och viner från andra delar av Grekland. Längre bort på gatan finns vinbutiken Kiari som har en annan profil på sitt sortiment.

Strax intill vinbutiken Yiamas finns en klädaffär som bland annat säljer T-shirts.

Gillar du att shoppa så föreslår vi en tur till gamla stan i Kalamata.

 
Arete Villa
Alla rättigheter reserverade 2017
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång