Därför är koroniekioljan så bra

Kalamataoliver känner de flesta till men visste du att även den bästa olivoljan kommer från samma område?
Vi får köpa direkt av vår vän Pantelis Argyropuolo som producerar oljan tillsammans med mamma Antonia. Olivodling är en livsstil i dessa trakter och traditionen går i arv fast Pantelis fick axla ansvaret tidigare än andra. Han var bara pojke när pappan dog i en trafikolycka och då var det självklart att den ende sonen tog över. Han använder inga gifter och han pressar oliverna direkt efter skörd så att de inte hinner oxidera. Han filtrerar aldrig oljan och han använder inga tillsatser så både nyttigheter och smakämnen är kvar. Oljan är Bio-certifierad med en syrahalt på 0,3 procent. EU:s gräns för extra jungfruolja är 0,8 procent. Vi har själva varit med och skördat så vi vet att det är äkta vara och dessutom av bästa kvalitet. (se video).
Det mesta av familjen Argyropuolos olja köps upp av handlare i Tyskland men en liten del reserveras för oss i vänkretsen. Extrem torka och våldsamma bränder tre år i följd har minskat olivoljeproduktionen i hela Europa men vi får fortfarande köpa direkt av Pantelis för vänskapspris.
Olivsorten Koroneiki kommer ursprungligen från vår by Koroni och den odlas nu över hela världen. Originalet är givetvis bäst och den ger en grön olja, proppad med klorofyll. Den ger mycket smak och innehåller mer polyfenoler än någon annan olja, vilket är något forskare på bland annat Lunds Universitet och Lantbruksuniversitetet tror kan minska kolesterol och övervikt.
Intressant är att den finaste italienska oljan ofta är grekisk. De italienska producenterna har lyckats bättre med marknadsföringen än de grekiska kollegorna så de importerar grekisk olja och säljer den dyrt till bland annat Sverige som exklusiv italiensk kvalitetsolja.
Den olivolja som vanligtvis säljs i svenska butiker under beteckningen "Extra
Virgin" är ett hån mot oss kunder. Av 12 testade flaskor med etiketten Extra Virgin på svenska butikshyllor är 11 bluff. Tre av flaskorna innehåller till och med bomolja som används för vapenvård och som lampolja men inte får säljas som människoföda. För några år sedan redovisade Livsmedelsverket vilka företag som bluffade och oljejätten Zeta var då ensamt om att sälja lampolja som mat. Vid senaste kollen, 2023, var det tre företag som fyllt lampolja i sina Extra Virgin-flaskor men Livsmedelsverket hemlighåller resultatet och dom gamla listorna är borttagna. Råd och Rön testade olivoljor 2024 och resultatet är lika sorgligt. Av 20 testade olivoljor med högsta kvalitetsbeteckningen "Extra Jungfruolja" är sex inte ens godkända som människoföda.
Livsmedelsverkets senaste koll
Vi plockar oliver (video)
Koroneiki ger hälsosammaste oljan
Italiensk olivolja egentligen grekisk